Nastavi za domačo stran   |   Pišite nam   |   O tedniku 7dni

Družbeno odgovorne akcije
tednika 7dniPraznujemo v krogu dobrih misli
Gostimo ptice pozimi
Očistimo Piramido
Tanjin voziček
Vrnimo pticam gnezda
Prekmurski študentje preživljajo starše
Tomo Križnar: Ne pozabimo Darfurja
Obnovimo gnezda štorkelj
Benka Pulko: Črno-bela mavrica
Uvedimo brezmesni dan
Sreča na vrvici
Odstranimo packe v naravi
Očistimo si


Tednik 7dni:
7dni - aktualna naslovnica
PRIDRUŽI SE
POVEZAVE
KONTAKT
Obnovimo gnezda štorkelj

Na Goričkem je zaradi večdnevnega deževja razpadlo ali začelo razpadati vsaj 5 gnezd, ki v neredkih primerih lahko tehtajo tudi 500 kg in več. V Gorici pri Murski Soboti je tako gnezdo skupaj z mladiči padlo na tla in ubilo 2 mladi štorklji. 7 dni se pridružuje Zavodu Vista in Krajinskemu parku Goričko pri obnovi poškodovanih gnezd tako, da svojim bralcem ponuja neprofitno pravljico z ekološko vsebino.
Kako lahko pomagam?
Z nakupom neprofitne pravljice Pepi in njegovo gnezdo za 6,7 evra prispevam za obnovo gnezd štorkelj na Goričkem in v Prekmurju. Naročniki tednika lahko knjigo naročite ob delovnih dneh po telefonu 02 23 53 326, e-pošti knjiga@vecer.com ali na spletnem naslovu trgovina.vecer.com.
Članek iz 7dni:Sreda, 2. september 2009:

V Sloveniji sistematično spremljamo belo štorkljo v DOPPS BirdLife Slovenija skupaj s prostovoljci od leta 1999. Na popisu beležimo število gnezdečih parov, število izleženih jajc in mladičev, obliko in primerno velikost podstavkov ipd. Tako na območju Krajinskega parka Goričko ugotavljamo, da je v letošnjem letu veliko število gnezd nezasedenih. Domačini v zvezi s tem poročajo o številnih pretepih med štorkljami. Gre za pojav, ko večinoma spolno še nezrele ptice poizkušajo prevzeti gnezdo gnezdečemu paru. Pri tem prihaja do izvrženih jajc ali mladičev iz gnezd, kar posledično vpliva na gnezditveni uspeh štorkelj. Pojav ni redek in je povezan z naraščanjem štorkelj pri nas in v tujini.

V Sloveniji se je tako v zadnjih 10 letih njeno število povzpelo iz 200 na 235 parov v letu 2008. Največ novih gnezd beležimo na območju Dolenjske, Bele Krajine in Krške ravni, medtem ko v Prekmurju in Prlekiji, kjer je največ štorkelj, obenem prihaja do opuščanja nekaterih starih in snovanja novih gnezd.

Na območju Krajinskega parka Goričko letos zaradi neurja ne beležimo mrtvih mladičev. Drugače je v ostalih delih Prekmurja, kjer je umrla skoraj polovica mladičev, podobno kot leta 2006. Pri letošnjem popisu smo opazili, da je na Goričkem zaradi večdnevnega deževja razpadlo ali začelo razpadati vsaj 5 gnezd, ki v neredkih primerih lahko tehtajo tudi 500 kg in več. Na žalost je v Gorici pri Murski Soboti, tako gnezdo skupaj z mladiči padlo na tla in ubilo 2 mladi štorklji.

Bele štorklje se zaradi klimatskih sprememb in suš v podsaharski Afriki ter Južnoafriški republiki, kjer prezimujejo, zadnja leta v Evropo vračajo prej. Po pričevanju domačinov se je nekaj manj kot polovica štorkelj letos vrnila v Slovenijo že v drugi polovici marca. Prav tako ornitologi ugotavljajo, da se v prejšnjih treh desetletjih iz različnih prezimovališč v Afriki, ni vrnilo približno 40 % vseh selivskih vrst ptic, ki so opremljene z obročki ali GPS oddajniki. Najpogostejši vzroki njihove umrljivosti so povezani s človekom; ilegalni odstrel, plenjenje vrst ter uničevanje in osuševanje mokrišč ter travnikov, na katerih si iščejo hrano ali prezimujejo.

Podatki, pridobljeni na popisu bele štorklje so podlaga za številne naravovarstvene akcije, v katerih podjetja za distribucijo električne energije sanirajo ali zamenjajo nevarne drogove in podstavke za gnezda. Nekaj jih bo potrebno zamenjati tudi letos!V skupni akciji JZ Krajinski park Goričko in Vista, zavod za razvoj vrednot Murska Sobota poteka akcija za pomoč štorkljam na območju Pomurja s prodajo otroške pravljice PEPI IN NJEGOVO GNEZDO.

Za onesnaževanje okolja, ki vedno bolj ruši ekološko ravnotežje našega planeta, smo odgovorni vsi. Vse pomembneje postaja, o čem in kako se pogovarjamo z otroci. V procesu odraščanja moramo odrasli z dobrim vzgledom pokazati, kakšne so posledice prekomernega onesnaževanja in kako lahko omilimo onesnaževanje planeta Zemlja.

Projekt EkoŠKRAT v organizaciji VISTE, zavoda za razvoj vrednot Murska Sobota in Javnega zavoda Krajinski park Goričko začenja s serijo izdajanja otroških knjig z ekološko tematiko, ki se razprostira od ekologije medčloveških odnosov do varovanja okolja. Prva knjiga v nastajajoči zbirki EkoŠKRAT je PEPI IN NJEGOVO GNEZDO. Knjiga ima svoje posebnosti! Ilustracije so izdelali prvošolci OŠ I Murska Sobota skozi projektni teden v aprilu, kjer so z različnimi aktivnostmi spoznavali svet štorkelj, narave in posledic onesnaževanja. Knjiga je tiskana na ekološkem papirju. Papir je recikliran brez uporabe elementarnega klora s FSC certificiran, s čimer se zagotavlja ekološko upravljanje z gozdovi.


Predstavitev knjige
Pravljica pripoveduje o tem, kako štrk Pepi na poti preko pol sveta razmišlja, kako bi naredil najlepše gnezdo in z čim manj dela. Ker mu iskanje primernih vej povzroča dolgočasje, se odloči, da naredi gnezdo kar iz odpadkov, katere trdno zveže z žico na svoj drog. Prime se ga lenoba in vsak dan na svoje gnezdo doda nekaj novega, da lažje uživa v svoji ležernosti, kljub opozorilom ostalih štrkov. V nevihti se zgodi, da gnezdo raznese. Zaradi svoje vsebine pa je pravljica uvrščena tudi na seznam knjig za EKOBRALNO ZNAČKO.

Ekološka pedagogika trdi, da je znanost o usposabljanju ljudi za življenje v okolju. Narava je tako posebno področje, ki nam pomaga pripraviti otroke za delovanje v obstoječi družbi, pri čerem je pomemben zdrav odnos do samega sebe, drugih živih bitij in stvari ter razvoj pozitivnih navad. Za tovrstno usposabljanje je potrebna izgradnja novega vrednostnega sistema, temelječega na odnosu do sočloveka in narave. Na ta način otrok že v zgodnjem razvoju začenja oblikovati pozitivne vrline in kritičen odnos do naravovarstvenih vsebin na vizualni in spoznavni ravni. S pravljico ali tako usmerjeno zgodbo spozna sistem vrednot, kot so: razumevanje, strpnost, spoštovanje drugačnosti ljudi, dobrohotnost v odnosu do ljudi, ljubezen, duhovnost, pomen igre, dela in narave.

V skupni akciji se Zavod VISTA Murska Sobota in JZ krajinski park Goričko zavzemata za zbiranje sredstev, s katerimi bi vsaj delno pomagali štorkljam na območju Pomurja. Delež od prodaje knjig PEPI IN NJEGOVO GNEZDO je tako namenjen tam, kamor je potrebno - v svet vrednot razvijajočega se otroka in štorkljam!

Knjiga je tiskana na ekološkem papirju, papir je recikliran brez uporabe elementarnega klora, s FSC certificiran, s čimer se zagotavlja ekološko gospodarjenje z gozdovi. Format: 160 x 230 mm, 32 strani, eco-fsc tisk, mehka vezava.

Naročniki tednika 7dni ali časnika večer lahko knjigo naročite ob delovnih dneh po telefonu 02 23 53 326 ali 02 23 53 500, e-pošti knjiga@vecer.com ali na spletnem naslovu trgovina.vecer.com.
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu      Več o tem ...
eXTReMe Tracker

Copyright (c) 7dni - januar 2010, Maribor - Splošni pogoji uporabe - O piškotkih